Cadwes 

- Vesihuollon myytit

Katko, Juuti & Juuti 2022. Vesihuollon myytit. Vastapaino, Tampere.

Teos julkaistu 2.6.2022.

Vesihuolto on monella tapaa keskeinen osa arkeamme, ja sen myötä elämänlaatumme on kohentunut suuresti. Harvemmin tulemme ajatelleeksi, mitä kaikkea yhdyskuntien vesihuoltoon kätkeytyy. Vesihän tulee hanasta – vai olisiko totuus sittenkin monisyisempi?

Todellisuudessa vesi ja vesihuolto ovat moninaisia ilmiöitä, joihin myös liitetään hyvin erityyppisiä merkityksiä. Välillä näistä voi muodostua myyttejä, eräänlaisia pinttyneitä puolitotuuksia.

Vesihuollon myytit esittää 24 myyttiä suomalaisen vesihuollon tilasta. Teos nojaa vankasti tutkittuun tietoon ja pyrkii avaamaan niitä vesihuoltoon liittyviä kysymyksiä, jotka usein askarruttavat kansalaisia. Samalla teos pohtii, kuinka suomalaista vesihuoltoa voisi kehittää kestävämmäksi.

Teoksen kirjoittajat, dosentit Tapio Katko, Petri Juuti ja Riikka Juuti toimivat Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnassa. Vuodesta 2012 lähtien he ovat hoitaneet UNESCO:n Kestävän vesihuollon oppituolia. Teosta elävöittävät valokuvat ja Pertti Väyrysen humoristiset piirrokset.

Kirjan voit ostaa itsellesi tämän linkin kautta.

Kooste kirja-arvioista, esittelyistä, artikkeleista, esitelmistä ja muusta näkyvyydestä löytyy tämän linkin takaa pdf-tiedostona. (23.1.2024)

Poimintoja kirja-arvioista: Vesihuollon myytit

”Aihe on tärkeä, sillä vesi ja vesihuolto liittyvät kiinteästi koko yhteiskunnan kriisinkestävyyteen – resilienssiin, kuten nyt pandemian ja sotimisen aikana on tullut muodikkaaksi fraseerata.” kulttuuritoimitus.fi

”Noin 200-sivuinen vesihuoltoa vähän joka kantilta tarkasteleva kirja on paitsi monilta osiltaan keskustelun herättäjä niin ennen kaikkea myös helppolukuinen oppikirja.” Vesitalous 4/22.

”Vesihuollon myytit-teoksen tekijäryhmään kuuluu myös naseva kuvittaja Pertti O. Väyrynen, jonka piirrokset rytmittävät kirjaa.” Kanava 5/22.

”Kirjoittajien valitsema käsittelytapa pureutua aiheeseen myyttejä tarkastellen auttaa pitämään mielenkiinnon yllä, vaikka ihan kaikkia myyttejä lukija ei myyteiksi tunnistaisikaan.” ViherYmpäristö 4/2022.

”…teos täyttää oivallisesti vesiasioista kiinnostuneiden lukijoiden tiedontarpeet, ovatpa he tutkijoita – vaikkapa vesialaan nähden lähialueilla – tai vesiasioiden päättäjiä, suunnittelijoita tai valmistelijoita.” Hallinnon tutkimus 3/2022.

”Kirjan rakenne on erinomainen, ja kirjan lukeminen on sekä antoisaa että eloisan kuvituksen myötä hauskaa.” Tiedetoimittaja syyskuu 2022.

”Kirja on mielenkiintoinen, sopivan mittainen ja kansantajuisesti kirjoitettu leikkaus laajasta yhteiskunnallisesta kokonaisuudesta… Lukusuositus niille, jotka haluavat ymmärtää vesihuoltoa monipuolisesti ja faktojen perusteella.” Locus Focalis 3/2022.